fbpx
Gå till innehållsmeny
Tjänst, projekt, namn...

Kontakta oss

Välj stad

Designing for Performance - en kompetenshelg med Webstep

Ofta vägleds vi fel och jag har sett många duktiga kollegor tappa behovet och lusten att förkovra sig på nya eller “nygamla” saker.

Jag har själv föredragit att snappa viktiga saker upp på vägen genom att rutinmässigt läsa artiklar/böcker, gå på konferenser, titta på föredrag online och vips, så blir man rätt duktig genom att också applicera hårt arbete.

Sammanfattat så är det följande saker som drivit min egen kompetensutveckling:

  • Inspiration
  • Inspiration

Skämt åsido, men den bästa och mest beständiga utbildning man kan få är den där din lärare är den som gör skillnad!

På Webstep är därför vår inställning till kompetensutveckling just denna: Inspiration är det som ska driva våra konsulter till nya höjder! För att uppnå det, måste vi arbeta på ett lite annorlunda sätt och genom vårt koncept “Kompetenshelg” har vi här skapat något unikt!

Förra veckan var det ännu en gång dags för vinterns kompetenshelg!

Förra årets mentor och lärare, Dan North besökte oss i Stockholm och lämnade här efter sig ett så fantastiskt avtryck, att jag var övertygad att han skulle vara svår att överträffa. Dan är som bekant ett världsnamn inom det agila tänket och skaparen av BDD (Behaviour Driven Development).

I år bestämde vi oss att ha fokus på rå-teknik och då inom ett kärt ämne, nämligen prestanda. Dan hjälpte oss även här och rekommenderade därför Martin Thompson, som sägs vara den bäste av de bästa på området. Martin tackade ja direkt då vi frågade honom och hade redan pratat med Dan som refererade till oss som “ Coola, men en mycket intelligent skara svenska IT-konsulter”.

Vi blev inte besvikna denna gången heller!


Vid 08:30-snåret på lördagsmorgonen började våra kära kollegor rulla in på konferensanläggningen, Aronsborg i Bålsta. 

Kompetenshelgen hade startat och jag blev extra glad att se flera av våra vänner från Malmökontoret närvara! Vid 09:00 började vi en resa inom Prestanda-området som jag tror få kommer att glömma!

Med en tillbakablick på helgens innehåll så har vi inte bara blivit ännu bättre utvecklare utan mycket mer medvetna om vad som händer när man väljer att skriva kod på ett sätt kontra ett annat.

Under dagen kröp vi verkligen ner i “bits and bytes” med stor hänsyn till den fysiska hårdvaran. Den leverans vi levererar i våra mjukvaruprojekt både gynnas av- och bestraffas av den kod vi skriver. Jag hade här önskat att fler av våra testare funnits med på plats, prestanda tester och verktyg kring detta var en stor del av innehållet.

Givetvis hade vi tid att på sedvanligt Webstep-sätt ha riktigt roligt tillsammans!

På kvällen njöt vi av en mycket bra middag, bad och bastu samt biljard! När vi inpå småtimmarna blev ombedda attvänligen gå och lägga oss då stället skulle stängas, fick vi några timmar att ladda batterierna inför en ny intensiv dag. Vi hade tyvärr ingen sjö i närheten denna gång, så Martin slapp bada som Dan North fick göra förra året!

Konferenshelgen fortsatte under söndagen i ett rasande tempo, men ännu fler djupdykningar och denna gång ännu mer kodning! Vi fick verkligen känna av att vi ännu är på skolbänken inom prestandaområdet och vi fick verkligen se resultatet av den kod vi skriver – hur den kostar och hur i vissa fall en enkel omskrivning kan göra så att resultatet blir så mycket, mycket, mycket mindre kostsamt.

Slutprovet, där vi fick skriva en algoritm för att på snabbast möjliga sätt räkna antalet ord i boken “Krig och Fred” av Leo Tolstoj kramade ur den sista droppe ork ur våra hjärnor och några såg faktiskt rätt nöjda med resultatet.

Dock slog ingen Martins påstådda prestanda på några få Millisekunder!

Vi tackade här Martin för en fantastisk helg genom att Tweeta:

Ett par kommentarer från våra medarbetare:

” Martin Thompson var verkligen grym, riktigt inspirerande när det blir tydligt att kunskap ner på minsta detaljnivå är det som behövs för riktigt optimering”, säger Håkan Wallin, Webstep Stockholm

” Tack så jättemycket allihop för en jätteutmanande, lärorik och trevlig helg!! Jag fick en annan syn på performance. Bra planering Eje 🙂 Jag ser fram emot att träffa er alla på nästa kompetenshelg”, säger Maryam Sarrafkia, Webstep Malmö

Avslutningsvis några rader från Martin Thompson: ” I really enjoyed the weekend with you and your team. Such a pleasure working with such a bright and fun bunch of people“.

Nu startar jakten i att hitta nästa superstjärna som får äran att hälsa på oss och dela med sig av sina kunskaper under vår kommande Kompetenshelg. 

Kort om författaren:
Eje Thorarinsson är regisonsansvarig för Websteps verksamhet i Stockholm. Han har mångårig bakgrund inom Javabaserad systemutveckling och arkitektur. Eje som person brinner för att hjälpa redan seniora medarbetare nå nya mål och utvecklas. Vill du göra oss sällskap, tveka inte att kontakta mig för att få veta mer!

För några år sedan då jag lyckats blivit väldigt senior i mitt yrke som systemarkitekt och utvecklare ställde jag mig frågan: Är de kurser jag går på efter ännu ett utvecklingssamtal med min närmaste chef så viktiga för mig och min utveckling?

Relaterat / Kontaktpersoner

Vedlagte filer