fbpx
Gå till innehållsmeny
Tjänst, projekt, namn...

Kontakta oss

Välj stad

Erfarenheter från StarWest, del 2

Under några dagar i början av oktober reste kollegorna Mats, Johan, Henrik, Alex, Peyman och Fredrik till StarWest i USA, en konferens som årligen lockar tusentals besökare och som rankas som världsledande inom test & kvalitetssäkring.

STARWEST är en av de äldsta och mest respekterade konferenserna inom test och kvalitetssäkring ger stora möjligheter till nätverkande och lärande. Konferensen, som täcker ett brett utbud av några av de hetaste och mest efterfrågade ämnena inom test fokuserade i år på Automation, Internet of Things, Testmetoder samt Säkerhet.

Nedan följer utdrag från några av våra iakttagelser från konferensen..

Selenium Test Automation from the Ground Up – Jeff “Cheezy” Morgan

Otroligt strulig inledning – men jäklar vilken bra presentation…

Det här var en heldagstutorial som gav oss en handgriplig kickstart till Selenium.

På plats hittade vi Jeff ”Cheezy” Morgan, som trots en massa uppstartsstrul levererade en alldeles ypperlig presentation som har gett åtminstone mig kunskap och en kodmall inför framtiden i hur jag bör koda och strukturera upp mina framtida testfall i Selenium.

Jeff, eller ”Cheezy” som han vill bli kallad, imponerar och briljerar med sin kunskap inom Automatiserade GUI tester för Continuous Delivery och under presentationens gång så visade han hur man kunde göra samma sak i både Java som Ruby (samtidigt!)… Kändes lite som en bonus att få se lite kod-hattande i Ruby!

Och även om det känns som jag bara har skrapat på ytan av ”Cheezys” erfarenhet ser jag redan fram emot en mer avancerad kurs med honom så fort jag får möjlighet. Kanske en kompetenshelg hägrar i framtiden?! J (Fredrik Runnsjö, Teknisk testare, Webstep)

Critical Thinking for Software Testers – Michael Bolton

Min StarWest upplevelse inleds av att den självutnämnde testgurun Michael Bolton, som är en lättviktsversion av den ofta burduse James Bach, ställer här åhörarna mot väggen i syfte att besvara frågan vad vi ska testa, hur och varför.

Regeln trogen, påstår Michael Bolton en sak, och förväntar sig att vi som sitter och lyssnar ska ifrågasätta påståendet.

För några år sedan då jag gick en motsvarande kurs med James Bach kändes den ny och fräsch i sitt tänk, men nu 4 år senare så är det tydligt att ingen av dessa båda herrar är mycket för förnyelse. Bolton, som visserligen är en erfaren talare, förmedlar här på ett skickligt sätt innehållet, men tyvärr är det samma gamla skåpmat i en minimalt uppiffad version, något som tydligt visar sig då innehållet inte riktigt har hängt med i utvecklingen. ”More bang for the buck” som amerikanarna brukar säga. (Johan Sandström, Teknisk testare, Webstep)

Test Automation Strategies for the Agile world – Bob Galen

Hur skall man tänka gällande ROI för Test Automation?

Bob framhåller ett antal fällor man kan hamna i när man räknar på vinsterna av testautomation.

  1. Risken att undervärdera komplexiteten och den abstrakta (”fuzzy”) aspekten av mjukvaruprojekt. Exempel är arkitektur och design som ändras under resans gång, komplexitet, risker, tvetydighet m.m. Alla dessa aspekter påverkar även kostnaden för automatisering.
  2. Risken att undervärdera det faktum att testautomatisering kan, och enligt Bob, bör betraktas som ett parallellt mjukvaruprojekt sida vid sida med huvudprojektet.
  3. Risken att undervärdera kostnaden för det underhåll och den vidareutveckling som testfall och testramverk kommer att behöva.
  4. Risken att undervärdera den kompetensnivå som krävs och den svårighet det kan innebära att få tillgång till denna kompetens.

Dessa frågor och många fler betraktades under denna, aningen pratiga, men väldigt intressanta tutorial(Mats Ljungberg, Testledare, Webstep)

Implement BDD with Cucumber and SpecFlow – Mary Thorn

Mary Thorne berättade i sin workshop om ” testautomatiseringspyramiden” och hur den är upp-och-nervänd på många ställen.

Enligt Mary bör man lägga sitt fokus på att automatisera så mycket som möjligt redan på enhetstestnivå och integrationslagernivå, snarare än att försöka automatisera testerna i GUI-lagret. Hon rekommenderar att 50-60% av ansatsen bör ligga på enhetstester vid automatisering, 30-40% på automatisering av integrationslagret och 10-20% på GUI-lagret.

I verkligheten fördelar många företag sin ansats på ett sätt så att denna ”pyramid” hamnar med spetsen nedåt och får då en ansats som lägger fokus på tester som är instabila, komplicerade och svåra att underhålla, som i många fall kan exekveras först sent i processen.

Mary är en mycket god talare som man gärna lyssnar på och lär sig av. (Mats Ljungberg, Testledare, Webstep)

Lessons Learned in Leadership: Give Your Team the Edge– Selena Delesie

En annan session som jag hade turen att hamna på var med visionären, coachen och tränaren, Selena Delesie som helt klart är i samma klass som Sir Richard Branson och som här inspirerade med presentationen “Light Up from Within” och där ledorden var:

  • Move through fear
  • Flow through change
  • Be of Service
  • People Matter
  • Listen Deeply
  • Be addicted to Learning

..och sist, men inte minst….**Follow Joy!!!!!**… För vad vore väl Livet utan GLÄDJE 🙂

Det är svårt att gå in på detalj kring presentationen med Selena Delesie, eftersom den handlade om ren och skär coaching men den var otroligt inspirerande och fick deltagarna att känna glädje för allt vi tar oss för, där hennes otroliga erfarenhet och engagemang värmde upp och vilket är något jag är väldigt glad för att jag har fått uppleva. Efter hennes visdomsord känner jag att jag kommer leva som hon lär i min fortsatta karriär! (Peyman T. Rashid, Teknisk testare, Webstep)

Allt som allt så var det här en mycket lyckad konferens, med många olika parallella spår och nivåer. Och även om kanske inte alla presentationer var top notch, så är helhetsintrycket att detta är en konferens som vi på Webstep kommer att delta på igen.

Så från testgänget på Webstep, direkt från StarWest i Kalifornien – Big Thumbs Up!!

StarWest Anaheim, CA. 2016

Relaterat / Kontaktpersoner

Vedlagte filer